Opis

DARIUSZ WITOŃ – lat 41, żonaty, uzyskał tytuł magistra Administracji o specjalności Prawo Gospodarcze i Handlowe na Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu, ukończył również Studia Podyplomowe – Prawo Pracy na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W latach 2004-2011 sprawował funkcje ławnika w Sądzie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych – Sądzie Rejonowym w Kaliszu.

Członkiem Sojuszu Lewicy Demokratycznej został w 1999r. Podczas V Zjazdu Miejskiego SLD w Kaliszu, który odbył się 15 kwietnia 2007r. został wybrany na funkcję Przewodniczącego Rady Miejskiej SLD w Kaliszu. W 2008r. został ponownie wybrany na szefa struktur miejskich SLD w Kaliszu oraz wybrany na członka Rady Wojewódzkiej SLD w Poznaniu i członka Wojewódzkiego Komitetu Wykonawczego SLD w Poznaniu. Pod jego kierownictwem kaliskie SLD w 2010r. uzyskało 20% mandatów w Radzie Miejskiej Kalisza a sam Dariusz Witoń uzyskał mandat radnego. Od tego czasy pełni również obowiązki Przewodniczącego Klubu Radnych SLD Rady Miejskiej Kalisza.

Praca zawodowa od samego początku związana jest z szeroko rozumianą administracją (specjalną, wojewódzką a ostatnio samorządową). W związku z wyborem na funkcję radnego i zakazem pracy w samorządzie, w którym radny uzyskał mandat Dariusz Witoń przeszedł na urlop bezpłatny w Urzędzie Miejskim w Kaliszu na czas sprawowania mandatu. Od 1 marca 2012r. został Asystentem Posła na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej Leszka Aleksandrzaka.

Jego wielką pasją jest windsurfing i jazda na nartach.

Pełnione funkcję:

• Wiceprzewodniczący Rady Wojewódzkiej SLD w Poznaniu (od 23 lutego 2013r.),
  • Przewodniczący Rady Miejskiej SLD w Kaliszu,
  • Przewodniczący Klubu Radnych SLD Rady Miejskiej Kalisza,
  • Członek Rady Wojewódzkiej SLD w Poznaniu,
  • Członek Wojewódzkiego Komitetu Wykonawczego SLD w Poznaniu,
  • Z-ca Sekretarza Rady Wojewódzkiej SLD w Poznaniu (do 23 lutego 2013r.).

Adres: Rada Miejska SLD w Kaliszu, ul. Legionów 46, 62-800 Kalisz

Telefon kontaktowy: 62 7531261 lub 62 7665097

Strona internetowa: www.sld-wlkp.pl/kalisz

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!